Ook Nederlanders opgepakt voor drugshandel via Silk Road

De Rechtbank Noord-Nederland heeft op 15 november 2013 twee personen veroordeeld voor drugshandel via ‘Silk Road’ (ECLI:NL:RBNNE:2013:6924). Begin oktober 2013 werd de baas van de geruchtmakende online drugsbazaar ‘Silk Road’ door agenten van de Amerikaanse FBI geassisteerd. Het handelsforum Silk Road was alleen bereikbaar via de anonimiseringsdienst Tor. Voor de drugs werd meestal betaalt met de virtuele valuta ‘Bitcoin’.

Getuige de onderhavige zaak bij de Rechtbank Noord-Brabant handelden ook Nederlanders in drugs via Silk Road. In de uitspraak wordt beschreven dat de verdachten xtc-pillen buiten het grondgebied van Nederland brachten door xtc-pillen per post in de vorm van DVD-hoesjes met kerkmuziek naar Duitsland te versturen voor verdere distributie.

De bewijsvoering leek relatief eenvoudig, aangezien (i) een bekennende verklaring van de verdachte omtrent de export voorhandig was; (ii) tijdens de doorzoeking verpakkingsmateriaal en xtc-pillen werden aangetroffen; (iii) uit een proces-verbaal bleek dat ‘een laptop in beslag werd genomen, waarop de internetsite “Silk Road” stond geopend, met een afbeeldingen van tabletten/pillen, en was ingelogd door de “seller”’; en ten slotte (iv) een USB-stick werd aangetroffen, waarop transacties met Bitcoins stonden vermeld.

De verdachte is veroordeelt voor een duur van 30 maanden gevangenisstraf. Opmerkelijk is dat in de uitspraak verder niet wordt aangegeven wat er met de bitcoins is gebeurd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s