Veroordeling voor online drugshandel op Agora en Evolution

Op 10 maart 2017 heeft de Rechtbank Noord-Holland een verdachte veroordeeld (ECLI:NL:RBNHO:2017:1940) voor online drugshandel en gewoontewitwassen. De verdachte handelde in voornamelijk XTC-pillen en LSD via de – indertijd populaire – online drugsforums ‘Agora’ en ‘Evolution’. Deze forums zijn zogenaamde ‘hidden services’ en alleen bereikbaar via het Tor netwerk. De verdachte specialiseerde zich in zijn omvangrijke handel in het bevoorraden van de zogenaamde ‘resellers’ en behoorde daarmee tot het hogere segment van de drugshandel.

De zaak is ook interessant, omdat wordt beschreven hoe de rechercheurs van de ‘TNO darkwebmonitor’ gebruik maakten om bewijs te verzamelen. Daarbij is onder andere gebruik gemaakt van de beoordelingen van klanten van de drugshandelaar op de fora. De onderzoekshandelingen zijn klaarblijkelijk goed gedocumenteerd.

In de zaak wordt ook uitgebreid ingegaan op de gebruikte ‘cryptocurrencies’ door de verdachte, die vaak worden gebruikt voor witwassen (zie ook Computerrecht 2017/35). In casu betroffen deze virtuele valuta  bitcoins, paycoins en opalcoins. Met behulp van financieel rechercheren zijn de rechercheurs nagegaan of er een verbinding gemaakt kon worden tussen de bitcoinadressen in de digitale portemonnee op de laptop van de verdachte en de transacties en bitcoinadressen die voorkomen op genoemde darknet markets. In de periode van 24 februari tot en met 9 maart 2015 waren bijvoorbeeld 889,90 bitcoins naar de forums overgemaakt met een toenmalige waarde van 208.125,72 euro. Daarbij is van 16 transacties vastgesteld dat de verdachte deze heeft ontvangen van Evolution of Agora.

De verdachte is veroordeeld voor gewoontewitwassen. De herkomst van de cryptocurrencies (uit de online drugshandel) werd verhult door het omwisselen van de bitcoins in euro’s. Deze geldbedragen zijn middellijk afkomstig uit enig misdrijf. De rechtbank kwalificeert de aanschaf van de personenauto’s en luxe goederen als verhullingshandelingen, nu deze zijn aangeschaft met geld afkomstig uit handel in verdovende middelen. Het virtuele geld dat de verdachte nog in zijn bezit had en de luxegoederen worden door de rechtbank verbeurd verklaard. Ondanks de relatief jeugdige leeftijd van verdachte tijdens het begaan van die feiten, wordt de verdachte veroordeeld voor de forste gevangenisstraf van 3 jaren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s