Leidraad sexting

Sinds 1 november 2017 is de leidraad sexting (.pdf) gepubliceerd. De leidraad is noemenswaardig, omdat de politie en het Openbaar Ministerie steeds vaker worden geconfronteerd met sextingzaken. Sexting is eenvoudig gesteld het vervaardigen en verspreiden van seksueel getint materiaal.

Als bij sexting een minderjarige betrokken is, is sprake van het vervaardigen, verspreiden of bezitten van kinderpornografie (art. 240b Sr). Er is echter een grote variatie in de ernst van deze sextingzaken, die onder andere gerelateerd is aan de mate van vrijwilligheid waarmee het beeldmateriaal tot stand is gekomen, de aard van het beeldmateriaal, de wijze en mate van verspreiding en de relatie tussen de betrokkenen. Daardoor valt de gedraging juridisch vaak tevens onder andere strafbaarstellingen. De leidraad maakt inzichtelijk op basis van welke criteria bepaald kan worden wat de mate en wijze van onderzoek en vervolgens de afdoening van deze zaken door politie en OM kan zijn.

In de leidraad staat onder andere dat een strafrechtelijke vervolging niet opportuun is in het geval alles op basis van vrijwilligheid tussen twee minderjarigen gebeurt. Strafrechtelijke vervolging ligt daarentegen meer voor de hand als er sprake is van bedreiging, afpersing, misleiding of intimidatie.  De gedraging kan dan eventueel worden gekwalificeerd als belediging (artikel 266 Sr) of smaad (artikel 261 Sr).

Bij een minderjarige verdachte dienen ook de gevolgen van een vervolging te worden meegewogen bij het nemen van een vervolgingsbeslissing, zoals  een aantekening als zedendelinquent op de justitiële documentatie. Als gevolg daarvan kan een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) in de toekomst worden geweigerd. In minder ernstige gevallen kan ook worden volstaan met de nieuwe HALT interventie ‘Sexting: Respect Online’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s