Digitaal bewijs speelde grote rol in ‘Quote 500’-zaak

Op 29 juni 2017 heeft het Hof Den Haag een verdachte veroordeeld (ECLI:NL:GHDHA:2017:1901) voor 54 maanden gevangenisstraf. De verdachte werd veroordeel voor een gekwalificeerde vorm van diefstal, witwassen en deelname aan een criminele organisatie (de ‘Quote 500’-bende). De criminele organisatie werd zo genoemd, omdat zij hun misdrijven specifiek richten op zeer vermogende Nederlanders die zijn opnenomen in de Quote 500-lijst. De zaak is voor deze rubriek interessant, omdat de digitale sporen zeer belangrijk zijn geweest voor bewijsvoering.

Op een inbeslaggenomen laptop naar aanleiding van een doorzoeking in een woning, bleek dat via de laptop gericht was gezocht naar meerdere adressen van woningen waar later bleek te zijn ingebroken. Deze woningen stonden bijna allemaal vermeld op de Quote-500 lijst. Geconstateerd werd dat op de laptop veelvuldig gebruik was gemaakt van Google Maps, waarmee tot op straatniveau was ingezoomd op woningen van kapitaalkrachtige personen. Ook droegen andere zoektermen bij aan de bewijsovertuiging van de rechters zoals: “huurauto”, “autoverhuur” en “auto huren den haag zonder creditcard”. 

Daarnaast bleek kon de politie kennelijk door middel van een internettap in 2012 nagaan welke internetsites werden bezocht vanaf het IP-adres van de woning van de verdachten. Hieruit bleek dat men dagelijks internetsites bezocht van juweliers die goud opkopen en sites waarop de goudkoers wordt vermeld. Tevens bleek dat via Google Maps plattegronden werden bekeken van diverse gemeenten waarin relatief veel kapitale woningen staan. Ook werden diverse zoekslagen gedaan op personen die op de lijst ‘Quote 500’ voorkomen, waarbij werd gezocht op hun adressen en artikelen waarin zij werden genoemd en waarbij via Google Maps of huizenverkoopsite Funda hun woningen werden bekeken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s