Veroordeling voor ‘uitreizen’ naar Syrië en de rol digitaal bewijs

Op 27 juli 2017 veroordeelde (ECLI:NL:GHAMS:2017:3041) het Hof Amsterdam een 23-jarige Syriëganger voor het uitreizen en het voorbereiden/bevorderen van terroristische misdrijven en poging tot deelneming aan een terroristische organisatie (IS). Het hof acht bewezen dat de verdachte wilde deelnemen aan de gewapende strijd van IS in Syrië.

Het hof legt een hogere straf op dan de rechtbank (drie jaar), maar met een aanzienlijk voorwaardelijk deel (twee jaar), met bijzondere voorwaarden, waaronder contactverboden. Het Hof komt tot de hogere straf ‘op de stuitende aard van de misdrijven waaraan IS zich structureel bezondigt en heeft bezondigd’, gelet op de strafrechtelijke doelen van vergelding en afschrikking. De zaak is voor deze rubriek interessante vanwege de belangrijke bewijsrol van Facebook en Whatsapp.

Op de inbeslaggnomen gegevensdragers van de verdachte (een laptop en smartphone) is belastend materiaal gevonden, namelijk afbeeldingen/videobestanden van onthoofdingen, preken over jihadstrijders, jihadistische strijdliederen, IS-propaganda voor de gewapende strijd, gedode en (ernstig) gewonde personen en een profielfoto van de verdachte op Facebook, gekleed als een in het zwart geklede strijder met de IS-vlag.

Daarnaast heeft hij via Twitter  uitlatingen gedaan, zoals “Revenge is a promise (28 augustus 2014)”, “Beste om/aivd/politie, jullie gaan allemaal dood (6 december 2014)”, “Jullie zijn kuffaar (ongelovigen) en kuffaar gaan naar de hel (6 december 2014)”, en “Alle jihad-gerelateerde artikelen, tijdschriften, lezingen, filmpjes en films die ik heb doorgespit: research purposes … ik wens nl, naast voetbalexpert, de titel terrorisme-expert in mijn CV te kunnen zetten (6 december 2014)” .

Ten slotte speelde zijn zelfgekozen WhatsApp-naam “Lone Wolf” en de inhoud van zijn contacten met – en over – Nederlandse uitreizigers die zich bij de gewapende strijd hadden aangesloten een rol in zijn veroordeling. In de uitspraak wordt (geanonimiseerd) verwezen naar het gebruik beveiligde communicatiediensten en netwerken, waar de jihadstrijder gebruik van maakte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s