Cybersecuritybeeld 2018

Op 13 juni 2018 heeft het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) het Cybersecuritybeeld Nederland gepubliceerd. In het cybersecuritybeeld wordt elk jaar een overzicht gegeven van de belangrijkste dreigingen voor Nederland. Ook worden de belangrijkste incidenten van afgelopen jaar besproken en trends weergegeven.

Nieuw is dat dit jaar een cyberaanval van een ‘kwaadwillend’ land als grootste digitale gevaar voor Nederland wordt genoemd. Gesteld wordt dat er nauwelijks nog conflicten op de wereld zijn waar bij géén digitale wapens worden ingezet. De technieken en kwaadaardige software die daarvoor worden gebruikt komen echter vervolgens in handen van criminelen die daarvoor gebruik maken. Een voorbeeld hiervan – en het grootste cybersecurityincident voor Nederland in 2017, vormde de aanval met ‘Not-Petya malware’ op 27 juni 2017. NotPetya was gebaseerd op de kwetsbaarheid ‘Eternalblue’ die toegeschreven is aan de NSA.  Daar was in maart 2017 al een patch voor beschikbaar, maar werd door veel computergebruikers niet geïnstalleerd. De verspreiding van de malware (hoofdzakelijk in Oekraïne) zorgde voor grote schade. Het bleek geen ransomware te zijn, maar ‘wiperware’. Dat wil zeggen dat de gegevens op besmette computers gewist worden. Het containerbedrijf Maersk, onder andere gevestigd in de haven van Rotterdam, ondervond zo’n 300 miljoen euro schade en moest ongeveer 45000 computers herinstalleren. De NotPetya-aanval is door onder andere de Verenigde Staten, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk geattribueerd aan Rusland.

Cyberaanvallen zijn ‘profijtelijk, laagdrempelig en weinig riskant’, aldus het rapport. Daarom waarschuwen de auteurs van het rapport dat ‘in de context van recente geopolitieke ontwikkelingen staten digitale aanvallen instrumenteel blijven inzetten en mogelijk op grotere schaal toepassen’. In combinatie met de toenemende digitalisering van de samenleving neemt het risico op maatschappelijke ontwrichting toe. In 2017 zijn bij digitale inbraken bij diverse Europese multinationals en onderzoeksinstellingen in de energie-, hightech- en chemische sector, terabytes aan vertrouwelijke gegevens zijn gestolen.

Toch kunnen ook eenlingen nog steeds ernstige schade veroorzaken. Als voorbeeld worden de ddos-aanvallen op De Belastingdienst, DigiD en enkele banken genoemd. Hiervoor werd een 18-jarige jongeman gearresteerd die naar verluid de aanvallen kon uitvoeren met een ‘webstresser’ van 40 euro. Wellicht is niet geheel toevallig op 25 april 2018 door het Openbaar Ministerie de website ‘webstresser.org’ uit de lucht gehaald. Nieuwe, populaire vormen van cybercrime zijn ‘cryptomining’ en ‘cryptojacking’. Daarbij wordt met malware of via websites cryptografische munten aangemaakt door gebruikmaking van de rekenkracht van computers.  In het Smominru-botnet waren bijvoorbeeld meer dan 526.000 Windows-machines besmet met cryptominingmalware, waarmee naar verluid 2 miljoen dollar is verdiend.

Ten slotte is de scherpte stijging van meldingen van beveiligingslekken bij het NCSC opvallend. Tussen mei 2017 en april 2018 waren dat er 1140 meldingen, terwijl in het jaar daarvoor slechts 294 meldingen waren. De sterke stijging van meldingen zijn vooral uit India afkomstig.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s