Veroordeling voor banking malware op mobiele telefoons (perkele) en witwassen

Op 24 januari 2017 heeft het Hof Den Haag zijn enkele verdachten veroordeeld (ECLI:NL:GHDHA:2017:81) voor het gebruik van banking malware op computers en mobiele telefoons van rekeninghouders.

Na besmetting met de malware werden bankklanten tijdens het internetbankieren door een nepscherm, mogelijk gemaakt met de zogenaamde ‘webinject’-techniek, ertoe bewogen een transactie uit te voeren. Met behulp van kwaadaardige software van het type ‘Perkele’ werden vervolgens de benodigde TAN-codes van Android telefoons van ING klanten afgevangen. TAN-codes worden gebruikt als dubbele authenticatiemethode en zijn noodzakelijk om de transactie uit te voeren.

Vervolgens werden de bedragen vanaf de betreffende bankrekeningen overgeboekt naar de bankrekeningen van money mules, die daar een bepaalde vergoeding voor kregen. Het geld werd daarna zeer snel gepind of omgezet in andere betaalmiddelen, goederen, of direct of indirect overgemaakt naar het buitenland. In totaal is ongeveer €13.000,- euro aan bitcoins gekocht met geld dat was overgemaakt met de frauduleuze betalingen. Een verdachte maakte gebruik van een gehackt computernetwerk van een garagebedrijf om op deze manier zijn sporen zoveel mogelijk te verhullen.

De verdachten zijn veroordeeld voor computervredebreuk, diefstal met valse sleutel vanaf bankrekeningen, gewoontewitwassen, oplichting en valsheid in geschrifte. De verdachten hebben de stevige onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 4,5 jaar opgelegd gekregen. De schadevergoeding aan de betrokken bank heeft echter geen stand gehouden.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s