Veroordeling voor ontwikkelen van banking malware

Op 7 april 2017 heeft de Rechtbank Rotterdam een interessant vonnis (ECLI:NL:RBROT:2017:2815) gewezen over banking malware. Veroordelingen voor het ontwikkeling van malware komen in Nederland niet veel voor en daarom is de uitspraak nieuwswaardig. Het bewijs werd in casu vooral geleverd uit de inhoud van chatgesprekken via de app Telegram. Telegram versleutelt  berichtenverkeer en verhinderd daarmee het lezen van inhoudelijk verkeer bij een tap. Door inbeslagname van een smartphone, is het echter mogelijk gebleken de berichten uit te lezen en gedragingen van de verdachte  te koppelen aan strafbare feiten.

De verdachte is naast het ontwikkelen van malware veroordeeld voor het medeplegen van computervredebreuk en diefstal met een valse sleutel, omdat uit de bewijsmiddelen een nauwe en bewuste samenwerking van de verdachte met een medeverdachte is gebleken. De rechtbank merkt op dat via de app onder meer berichten zijn uitgewisseld over het testen van malware, teksten voor de bij de fraude te gebruiken teksten, werd gecommuniceerd over het gebruik van ontvangstadressen voor bankpassen en/of bestellingen, werden persoonlijke (inlog)gegevens van diverse derden gedeeld en werd ten slotte informatie over het leeghalen van (bank)rekeningen en het ‘arriveren’ van gelden op rekeningen van zogenaamde katvangers gedeeld.

De verdachte is vrijgesproken van gewoontewitwassen ‘nu er “slechts” één keer is gecasht en daarmee geen sprake kan zijn van een herhaling van feiten, zoals een bewezenverklaring van gewoontewitwassen vereist’, aldus de rechtbank. Ook voor het gewone delict witwassen ontbrak volgens de rechtbank de vereiste verhullingshandeling.

De verdachte is veroordeelt voor drie jaar gevangenisstraf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s